HÁZIMUZSIKA FARKAS ZOLTÁN ZENETÖRTÉNÉSSZEL

Mikor:
2017. november 16., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
HÁZIMUZSIKA FARKAS ZOLTÁN ZENETÖRTÉNÉSSZEL



Auer Trió

Kováts Péter – hegedű, Varga István – gordonka, Fülei Balázs – zongora

Haydn: G-dúr trió, Hob. XV:25
Chopin: g-moll trió, op. 8

***
Csajkovszkij: a-moll trió, op. 50

 

Társra találni a zenében, kommunikálni egymással, reagálni a másik zeneiségére és egyéniségére – foglalta össze tömören a kamarazene lényegét Kováts Péter hegedűművész egy interjúban, 2016 nyarán. Ezekben a napokban fogalmazódott meg a trió alapítás ötlete is, mégpedig a veszprémi Auer Fesztivál megnyitója után, ahol a három muzsikus közös koncertet adott. Úgy érezték, több van ebben a felállásban egyetlen koncertnél, jó és inspiráló élmény együtt játszani. A névválasztás adta magát, annál is inkább, mert a világot hegedűjével meghódító Auer Lipót kamarazenészként is legendás volt, triójának még Csajkovszkij is komponált darabokat.

Három eltérő egyéniségű és hátterű muzsikus talált tehát társra a zenében, különbözőségük, szuggesztív előadói habitusuk azonban csak gazdagítja a hármuk közötti harmóniát.

Kováts Péter – Meghatározó mesterei többek között Kurtág György és Végh Sándor. A Zeneakadémián eltöltött éveket követően az Egyesült Államokban tanult, majd hazatért szülővárosába, és megalapította a Mendelssohn Kamarazenekart. Művészi munkáját a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével és a BartókPásztory-díjjal is elismerték.

Varga István – Szabadkán született, vándorévei során tanult a budapesti Zeneakadémián, a belgrádi Zeneakadémián és a Párizsi Konzervatóriumban. Nevéhez fűződik a Camerata Academica Kamarazenekar és a Goldberg Vonóstrió megalapítása. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonkatanára.

Fülei Balázs – Liszt-díjas zongoraművész. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny szerepel, köztük Beethoven, Brahms és Bartók összes zongoraversenye. 2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2015 óta a Kamarazene Tanszék vezetője.
 

Belépőjegy:1800 Ft, diákjegy: 900 Ft

jegyvasarlasgomb

Jegyfoglalás: ITT

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

NKA logo 2012



Az oldal működéséhez sütit használunk.