VIOLA D'AMORE VAGY VIOLA DA BRACCIA? ESETLEG MINDKETTŐ?!

Mikor:
2017. december 4., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
VIOLA D'AMORE VAGY VIOLA DA BRACCIA? ESETLEG MINDKETTŐ?!



Közreműködik:
Botos Veronika - viola és viola d'amore
Dallos Erika - csembaló és zongora
Kádi Erika - gordonka
Ecseki Anikó - brácsa
Peták Ágnes - hárfa
Menyhárt Zsuzsanna - fuvola


A koncert házigazdája: Botos Veronika
Műsorvezető: Ligetiné Beke Ágnes

Ariosti: I. szonáta
Couperin: 3 fantázia
Vivaldi : d-moll concerto, RV 394
Ránki: Serenata all'antiqua
Erkel: Bánk bán - részlet

***

Händel: G-dúr Chaconne
Beethoven: Pápaszem-duó
Greensleeves variációk
Schubert: Rémkirály
Prokofjev: Rómeó és Júlia szvit - részletek


Magyarország legrégebbi szimfonikus együttesét, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát bécsi mintára, 1853-ban alapította Erkel Ferenc.

Története páratlan a maga nemében: számos zenetörténeti jelentőségű esemény, az itt megforduló, és a kor szempontjából is meghatározó jelentőségű zeneszerzők és előadóművészek hosszú sora együttesen eredményezi azt a történésekben gazdag múltat, mely alapján a zenekart méltán a legjelentősebb európai zenekarok sorában tartják számon. A magyarországi szimfonikus koncertélet alapjait fektette le együttesünk, Európában elsőként vezettük be a bérleti rendszert. Közel 100 évig az egyetlen hivatásos szimfonikus zenekarként feladatunk volt az Európai zeneirodalom folyamatos követése, valamint a magyar zenekultúra integrálása a világ élvonalába. Számos alkalommal egész Európa figyelt a budapesti koncertjeinkre, és kritikusok hada vitte a hírét a magyar közönség zeneszeretetéről.

Megalapítása óta mindig is alapvető célkitűzéseink között szerepelt a múlt és jelen nagy zenei alkotásainak előadása: ennek eredménye, hogy olyan személyiségek határozták meg a zenekar történetét, mint Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Goldmark Károly, Johannes Brahms, Antonín Dvořák, Gustav Mahler, Pietro Mascagni, Richard Strauss, Maurice Ravel, Dohnányi Ernő, Ottorino Respighi, Bartók Béla, Igor Sztravinszkij, Kodály Zoltán, Weiner Leó, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Szokolay Sándor, és nem utolsó sorban Kurtág György.

December 4-i kamarakoncertünk szólistája Botos Veronika, az Operaház szólóbrácsása és a Filharmóniai Társaság tagja. Segítségével a hallgatóság bepillantást nyerhet két különleges hangszer változatos irodalmába. Mesés, manapság élőben alig hallható hangszereket mutat be a szólista kedves kollégái és egyben barátai segítségével.

Belépőjegy: 2200 Ft, senior és diákjegy: 1500 Ft
Jegyet vásárolhat a www.jegy.hu oldalon és az információs pultban.

jegyvasarlasgomb

Rendező: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

EMMI logó 1



Az oldal működéséhez sütit használunk.