ZENGŐ FÖLDRAJZ - A SIMPLICISSIMUS KAMARAEGYÜTTES KONCERTJE

ZENGŐ FÖLDRAJZ - A SIMPLICISSIMUS KAMARAEGYÜTTES KONCERTJE
2017. október 14., 19:00
Till Ottó-terem

– korhű hangszereken –

A Simplicissimus Kamaraegyüttes tagjai:
Kéringer Dávid – furulya
Szebenyi Katalin, Csűry Tamás Dániel – oboa
Farkas Gergő – fagott
Németh Zsombor (művészeti vezető) – hegedű
Hatos Cecília – hegedű
Kabdebó Noémi – brácsa
Viola Kordošová – gordonka
Harmath Viktória – lant
Harmath Dénes – csembaló


Telemann:
a-moll Concerto à 4 - oboára, furulyára, hegedűre és generálbasszusra (TWV 43:a3)
D-dúr Sinfonia spiritoso (TWV 44:1)
„Klingende Geographie”

Bár a Klingende Geographie minden egyes hangja az idén 270 éve elhunyt Georg Philipp Telemann (1681–1767) tollából származik, mégsem eredeti mű. Létrejöttét Adolf Hoffmann (1898–1983) zenetörténésznek köszönheti, aki a 20. század derekán ezzel a címmel jelentetett meg Telemann zenekari szvitjeinek részleteiből álló válogatást. Az összeállítás a nyitány és az „örökmozgó” zenei ábrázolása után kalauzolja el hallgatóságát a 17-18. század fordulójának Európájába: Portugáliába, Spanyolországba, Svájcba, az itáliai államokba, Franciaországba, a Brit-szigetekre, Hollandiába, a német fejedelemségekbe, Bohémiába, Skandináviába, Oroszországba, Lengyelországba, a királyi Magyarországra és az Oszmán Birodalomba. A zenei utazás végezetül kitérőt tesz Afrikába és Észak-Amerikába, a Mississippi-vidékére is.
Hoffmann a zenei anyagot vonós letétben adta közre, a Simplicissimus előadásában azonban a darmstadti kéziratos források nyomán restaurált eredeti hangszerelés csendül fel.
Az október 14-i hangverseny műsorán szerepel még Telemann egy ritkán felcsendülő a-moll hangnemű, furulyára, oboára, hegedűre és generálbasszusra írt concertója, illetve a Sinfonia spiritoso című nyitánya.

Németh Zsombor

Belépőjegy: 1500 Ft, diákjegy: 750 Ft

jegyvasarlasgomb

Jegyfoglalás: ITT

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

NKA logo 2012