SZEMELVÉNYEK A 20. SZÁZAD ZENÉJÉBŐL

Mikor:
2017. október 11., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
SZEMELVÉNYEK A 20. SZÁZAD ZENÉJÉBŐL



Line Ildikó – hegedű
Szőke Diána – zongora

Weiner: fisz-moll szonáta
Prokofjev: D-dúr szonáta
Piazzolla: L’Histoire du Tango (A tangó története)
Bordel 1900 (Bordély) - Café 1930 - Nightclub 1960 - Concert d’aujourd’hui (Mai koncert)


Weiner Leó, a Zeneakadémia legendás tanára, az újkori magyar zene konzervatív ágának egyik legkiválóbb képviselője volt. 1918-ban írt fisz-moll hegedű-zongora szonátáját később átdolgozta hegedűversennyé.
A második mű is egy kis átváltozáson esett át: Prokofjev 1943-ban, a háborús Moszkvában eredetileg fuvola-zongora duóra írta az opus 94-es számot viselő D-dúr szonátát. David Ojsztrah kérésére készült később a hegedű-zongora átirat.
„A hagyományos tangó tud unalmas is lenni” – mondja maga Astor Piazzolla. „Elvis Presley, Bill Haley és a Rock and Roll őrület elérte az ötvenes években Argentínát is, és a fiatalokat már nem érdekelte a monoton, sokszor ismétlődő elemekkel teli régi tangó. Engem majdnem megvertek az utcán, amikor hozzányúltam a hagyományos stílushoz, de akik harcoltak akkor, ma már a barátaim, mert megértették, csak úgy élhet tovább a tangó, ha megújul.” A Tangó története című darabjában Piazzola elmeséli, hogyan alakult ki a tangó, s hogyan fejlődött a századfordulótól kezdve három generáción keresztül mai formájáig.

Line Ildikó az erdélyi hegedűiskola egyik jeles képviselője, Brassóban született, iskolai tanulmányait itt végezte. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán diplomázott, majd a kolozsvári filharmónia tagja lett. 1989-ben települt át családjával Magyarországra. Előbb a Budapesti Operaház, majd a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere volt 2015-ig.
Számos rádió- és lemezfelvételt készített, melyek között több jelentős kortárs mű ősbemutatója is megtalálható. Mint korunk zenéjének avatott előadóját, háromszor tüntették ki Artisjus- díjjal. 1999-ben tevékenységét a Magyar Rádió nívódíjjal ismerte el.

Szőke Diána 8 évesen kezdett zongorázni. 2002-től 2006-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetében Hargitai Imre növendéke volt, majd a II. kerületi Kodály Zoltán Zeneiskolában dolgozott zongoratanárként és korrepetitorként. 2009-ben a Zeneakadémián Falvai Sándor és Némethy Attila művészképző osztályában szerzett zongoraművészi diplomát, egy évig a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst ösztöndíjasa volt Noel Flores növendékeként. Szóló- és kamarakoncerteken lép fel férjével, Szokolay Balázzsal és más művészekkel. 

Szőke Cecília

 

 

Belépőjegy: 1400 Ft, diákjegy: 700 Ft

jegyvasarlasgomb

Jegyfoglalás: ITT

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           



Az oldal működéséhez sütit használunk.