AZ ÓBUDAI JUBILEUMI ZENEKAR ÉVADZÁRÓ HANGVERSENYE

Mikor:
2017. június 12., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
AZ ÓBUDAI JUBILEUMI ZENEKAR ÉVADZÁRÓ HANGVERSENYE



A zenekar és az Óbudai Társaskör szeretettel köszönti a 90 éves DECSÉNYI JÁNOS zeneszerzőt

Decsényi János: Szvit ifjúsági vonószenekarra
Haydn: D-dúr szimfónia, no.10
Decsényi János: Concertino
gordonkára és ifjúsági zenekarra
Közreműködik: Müller Orsolya – gordonka
Vezényel: Gazda Péter
***

Decsényi János: Sinfonietta per archi
Mozart: A-dúr szimfónia, K. 134
Vezényel: Héja Domonkos


"Decsényi János „házi zeneszerzőként” tíz művet írt az Óbudai Kamarazenekarnak barátja, Till Ottó kérésére. Ezek lettek a legtöbbet játszott és legtöbbször kiadott kompozíciói."

 Takács György


Decsényi János 1927. március 24-én született Budapesten. A Székesfővárosi Felsőbb Zeneiskolában Sugár Rezső növendéke volt, majd a Zeneakadémián Szervánszky Endre tanítványaként szerezte meg diplomáját 1957-ben. Ekkor már jelentős sikerek álltak mögötte, az 1955-ös varsói Világifjúsági Találkozón és az 1956-os vercelli-i zeneszerző-versenyen nyert díjai révén. Már főiskolásként 1951-től dolgozott a Magyar Rádió Zenei Osztályán, kezdetben szerkesztőként, majd az Osztály vezetőjeként; emellett 1974-től ő vezette a Rádió Elektronikus Zenei Stúdióját is. Az 1990-es évek folyamán számos elektroakusztikus darabot alkotott a soundscape és a Sonic Art kompozíciós eljárások szellemében.
Műveinek struktúrája világos, gyakran fogalmaz meg klasszikus mintákat újszerű módon. Bár életműve kórusműveket, elektroakusztikai darabokat, színházi, televíziós és rádiós kísérőzenéket is tartalmaz, legjellemzőbb sajátosságait kamarazenéjében figyelhetjük meg.
Zenei lektorként egészen 2007-ig a Rádió munkatársa maradt. A bourges-i zeneszerző-verseny zsűritagjaként 25 éven át képviselte a Magyar Rádiót.

Díjai, kitüntetései: Erkel-díj (1975), Kritikusok díja (1981, 1991), Érdemes Művész (1986), Bartók-Pásztory-díj (1999), Kiváló Művész (2009), Artisjus-díj (2012)

Belépőjegy egységesen: 800 Ft
jegyvasarlasgomb

Jegyfoglalás: ITT

Az Óbudai Kamarazenekar működését a PANRUSGÁZ ZRT. támogatja.



Az oldal működéséhez sütit használunk.