NYÁR A KRÚDY-NEGYEDBEN

Mikor:
2016. június 25., 14:00
Hol:
Óbudai Társaskör kertje
NYÁR A KRÚDY-NEGYEDBEN



„Általában, akik a téli hónapokban születtek: inkább bízhatnak a szívvonalak jóslatában, mint a Szent Iván napján világrajöttek.”

Krúdy Gyula

Zene, gyerekprogram, kiállítás, vendéglátás, verklimuzsika, fiáker utazás, sakk, újságok, nyugágyak várják a Krúdy-negyedbe látogatókat.

ÓBUDAI TÁRSASKÖR KERTJE
17.00-20.00 Tweed Run Budapest - Tweed kerekezés Óbudán
„Elegánsan két keréken – állítsuk meg az időt egy különleges pillanatra” A Tweed Run Budapest kerékpáros felvonulása régi típusú bringákon, tweed stílusú ruhákban.Látványkerekezés, veterán kerékpár kiállítás, fotózkodás, kvízjáték.
18.00-19.00 Nyáresti muzsika - Közreműködnek a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai
20.00-21.30 A DiverTango koncertje


A DiverTango trió

Mayer Albert – gitár
Radnai Tamás – bandoneon
Póta György – bőgő

Kiss Gy. Zsófia, Szőllősi András táncos

Az együttest Radnai Tamás és Mayer Albert alapította 2009-ben. Ekkor mindketten már régóta játszottak argentin tangó zenét a Budapesten működő Quartet Escualo és Orquestra Típica Budapest zenekarok tagjaiként. A DiverTango létrehozásával eredetileg a bandoneon ( autentikus argentín hangszer) és az akusztikus gitár duójában rejlő lehetőségeket és hangzásformákat kívánták feltérképezni, azokat a professzionális koncert- és tánczenélés gyakorlatába emelni. A magyarországi tangó színtéren mind nagyobb elismerésre szert tett párosuk később kiegészült Póta György nagybőgő játékával, amellyel együtt megszólalásuk még komplexebbé és egyedivé vált. A trió a „milongák” (a tangó táncestek) mellett rendszeres fellépőjévé vált a Nemzeti Táncszínház és a Budai Tangó Táncszínház egész estés tangó show-műsorainak, működésüket így az argentin tangót kedvelők mellett egyre szélesebb közönség ismeri és fogadja rendszerint nagy lelkesedéssel.
A koncerten az együttes bemutatja az argentin tangó jellegzetes megszólalási formáit, stílusait, legnagyobb slágereit a XX. század elejétől kezdve egészen a század végéig, Astor Piazzolláig. Az este folyamán az időutazást és a tangó fővárosaiba, Buenos Airesbe és Montevideóba repülést a zenekar tagjai a tangótörténet rövid epizódjainak elmesélésével is segítik.

ÓBUDAI TÁRSASKÖR GALÉRIA
21.00 és 22.00 óra között
Koronczi Endre képzőművész Ahogy a Szubszusz feltört a föld alól Óbudán című kiállításán Lég-performansza látható
(Az esemény a Múzeumok Éjszakája programjának része)

ÓBUDAI NÉPZENEI ISKOLA
„Szent Iván nap az Óbudai Népzenei Iskolában”
16.00
Szent Iván napjához kapcsolódó Zobor-vidéki dallamok tanulása
18.00 Gyerektáncház Gundyné Szerényi Andreával
Estefelé tűzgyújtás, közös éneklés, zenélgetés, tűzugrás, szerelmi varázslások


MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM
14.00-24.00 óra
(Az események Múzeumok Éjszakája programjának részei)
Részletes program a www.mkvm.hu oldalon olvasható.
Az első 200 nálunk vásárolt karszalag mellé „szerzetesek asztalánál” teakeverék jár ajándékba!

14.00: Kapunyitás
14.00-20.00: Szerzetesek vására
Látogatóink már kora délutántól bencés, ferences, ciszterci testvérekkel és nővérekkel beszélgethetnek a megszentelt életről. De aki nemcsak lelki megtisztulásra és felüdülésre vágyik, az megvásárolhatja a különböző rendek műhelyeiben készült kézműves termékeket is.
14.00-21.00: Kézműves és gasztronómiai foglalkozások
Idén a Szerzetesek asztalánál című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó foglalkozásokkal várjuk vendégeinket, akik többek között megismerkedhetnek azokkal a szerzetesrendekkel, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében. Kicsik és nagyok kipróbálhatják a gyertyadíszítést és a gyógyteák csomagolását. Képrejtvény játékainkkal megismerhetik a szerzetesek viseleteit, rendházait és a műhelyeikben készülő portékákat. Kiderül, hogyan előzték meg a szerzetesek a középkori bizserkórt, miközben látogatóink megformázzák és kisütik rozscipóikat.
És hogy ezen az estén ne csak a szellemet tápláljuk, zirci szerzetesek söreivel, hűsítő fröccsökkel, finom falatokkal és további meglepetésekkel várunk minden kedves látogatót!

TÁRLATVEZETÉSEK:
16.00: Édes emlékek
Mit kérdezne, ha beszélgethetne egy száz évvel ezelőtt élt cukrászmesterrel? Szeretné tudni, mit készített napi harminc kiló csokoládéból? Hogy mit gondolt, amikor meglátta az első Dobos tortát? Vagy hogy ki volt a példaképe, aki a saját öklével verte szét a puncsos mignonokat, ha azok nem voltak megfelelő árnyalatúak? Látogasson el hozzánk, és barátságos cukrászmesterünk a századfordulóról úgy mutatja meg vendéglátás-történeti kiállításunkat, ahogy még nem láthatta! Regisztráció szükséges.
18.00: Mit rejt a ház? – séta az épületben
A Korona tér 1. szám alatti épületegyüttes mozgalmas évszázadokat élt meg. Lakott itt fűszer-csemege árus, vendéglős, elítélt bűnözőből lett Mikulás, híres író és sokan mások. Ha kíváncsi a zegzugos épület rejtett meséire, ne hagyja ki vezetésünket! Regisztráció szükséges.
19.00: Kalmár évszázadok
A kereskedelem évszázadain átívelő interaktív kosztümös tárlatvezetés, ahol eljutunk a reformkori zsibongó vásárok világától az 1930-as évek nagy áruházain át gyermekkorunk közértjéig. Regisztráció szükséges.
17.00; 21.00; 23.00: Tárlatvezetés „A jó kalmár a világ jótevője” – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből című állandó kiállításban
18.00; 20.00; 22.00: Tárlatvezetés a „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállításban
22.00: Tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban
17.00; 19.00: Tárlatvezetés a Szerzetesek asztalánál című időszaki kiállításban

A regisztrációhoz kötött programokra jelentkezni lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy az 1/375-62-49-es telefonszámon június 24-én 12 óráig vagy a férőhelyek beteltéig. Tárlatvezetéseinken egyszerre max. 30 főt tudunk fogadni. A részvétel érkezési sorrendben történik. Kérjük, hogy a program előtt minimum 10 perccel jelenjenek meg a helyszínen! Vezetéseink max. 60 percesek.


A vendéglátásról ezen a napon a Kéhli Vendéglő, a Mókus Sörkert és Étterem, valamint az Óbudai Társaskör kávézója gondoskodik.

Az Óbudai Társaskör Kávézója
Sütemények
Szendvicsek
Üditők, limonádé
Csapolt sör
Habzóbor

A Kéhli Vendéglő ajánlata az Óbudai Társaskör kertjében
Vasalt csirkecomb (látványkonyha) 1490 Ft
Kézműves retro burger steak burgonyával 1490 Ft
Kisfröccs 200 Ft/dl
Jeges tea valódi gyümölcsökkel 100 Ft/dl

A Mókus Sörkert és Étterem ajánlata a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kertjében
Cézár saláta Mókus módra 1490 Ft  (faszénen grillezett csirkemell steak parmezánnal, friss salátaágyon)
Kisfröccs 200 Ft
Nagyfröccs 380 Ft
Krúdy fröccs (9 dl bor, 1 dl szóda) 50%-os kedvezménnyel (a ház boraiból) 1075 Ft
Házi borok 180Ft/1dl
Szódavíz 20Ft/1dl


Rendező: Óbudai Társaskör, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Óbudai Népzenei Iskola

A programok ingyenesek, és rossz idő esetén is megtartjuk őket.

Támogató: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

 Krudy logo vektoros        obudai nyar 2016 logo 01



Az oldal működéséhez sütit használunk.