MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM

Mikor:
2013. május 6. - 2020. december 31.
Hol:
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM



A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, amelynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem, áruvásárok, a nemzetközi kereskedelem, pénzügyi kereskedelem, biztosítás és szerencsejáték), a vendéglátóipar (szállodaipar, egyéb vendéglátóipari helyek), valamint a turizmus, idegenforgalom történetének kulturális javaira.

Az 1966-ban létrejött – a világon máig egyedülálló – országos gyűjtőkörű intézmény a világörökség részét képező budai várnegyedben, az utcának nevet adó egykori Fortuna fogadó patinás épületében kezdte meg működését, ahol 2005 nyaráig tevékenykedett. 2006 szeptemberétől 2011 júniusáig az V. kerületben, a Szent István bazilika mellett, a volt Magyar Külkereskedelmi Bank épületében működött. 2011 őszétől új helyszínen, a régi Óbuda központjában, Krúdy Gyula egykori házában, a Korona tér 1. szám alatt fogadja látogatóit.

 

muzeum kamufon kicsi

 

"Nekem soha nem volt otthonom..." – Krúdy Gyula budapesti életének színterei (állandó kiállítás)

A kiállítás Krúdy hajdani szegényes, óbudai lakásának két szobájában várja a látogatókat, ott, ahol az író élete utolsó három évét töltötte, s ahol meghalt. Az egyikben az albérleteket, olcsóbb vagy jobb szállodákat, átmenetinek bizonyult polgári otthonokat mutatja be a múzeum, amelyek a fővárosba költözésétől, 1896-tól 1933-ig keretet adtak a hétköznapjainak. A másikban pedig azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket szeretett, törzsvendégként látogatott és műveiben is megörökített.

 

www.mkvm.hu 

Krudy logo vektoros



Az oldal működéséhez sütit használunk.