KRÚDY-NEGYED

KRÚDY-NEGYED
2013. május 4. - 2018. december 31.
Krúdy-negyed

Krúdy Gyula halálának 80. és születésének 135. évfordulója tiszteletére

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által életre hívott és támogatott KRÚDY-ÉV keretében az Óbudai Társaskör kezdeményezésére összefogott négy intézmény. Az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő, valamint a Mókus Sörkert és Étterem KRÚDY-NEGYED néven kulturális és gasztronómiai élményt nyújtva járult hozzá az óbudai Krúdy-év eseményeihez. 2013 végén az Óbudai Népzenei Iskola is csatlakozott a Krúdy-negyedhez.

***

Ha Krúdyról beszélünk Óbudán, akkor ezen intézmények közül három fontos szerepet játszott az író életében, életrajzilag hiteles környezetet adnak, így méltán viselheti a Krúdy-negyed nevet a Kiskorona és Mókus utca által határolt tömb. Hiszen utolsó otthona a ma Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumként működő lakóházban volt, kedvenc törzshelyei közé tartozott a Kéhli Vendéglő és az Óbudai Társaskör épületében egykor működő Korona Kávéház, ahogy ez olvasható Márainál, Tersánszkynál.
A Mókus Sörkert és Étterem pedig a régi óbudai vendéglátást keltve életre, közkedvelt hellyé vált. Szinte látjuk magunk előtt, hogy a kert fái alatt az író szívesen elüldögélt volna.
Ebben a ma is hiteles környezetben található Gyenes Tamás szobrászművész Krúdy Gyula írót ábrázoló mellszobra is.
A négy intézmény úgy gondolja, hogy a Krúdy-év elmúltával is életben tartja a Krúdy-negyedet, remélve, hogy ezzel hozzájárul Óbuda turisztikai vonzerejének növeléséhez.

Harsányi Mária, az Óbudai Társaskör igazgatója

 

KrudyevLogo2


2018.09.142018.09.162018.09.16.22018.09.22

Az oldal működéséhez sütit használunk.
Rendben