Nemrég egy gépészmérnök barátommal beszélgettem a zenehallgatásról. Elmondta, hogy ő csak azt szereti, ami rögtön leköti és magával ragadja. Az igazságot mondod, szóltam hozzá rögtön, a művészet az élményről szól. Lehet, hogy valakinek furcsa lehet az állandó rácsodálkozás, de e nélkül nem lehet alkotni vagy újraalkotni valamit, így az állandó felfedezésben élnek, élednek fel a zenedarabok.

Ezen az estén olyan előadóművészek játszanak majd, akik nem heti rendszerességgel lépnek fel. Szerintem ez nagyon jó! A szeretet így át fog jönni a játékukon. Manchin Róbert közvélemény-kutató, szociológus elvégezte a Zeneakadémia nagybőgő szakát. Számos alkalommal fellépett itthon és külföldön. Azt javaslom, ne mondjuk azt, hogy ő nem profi. És ha nem az? Szereti a zenét nagyon, és ez a lényeg minden előadóművésznél. Számos tevékenysége mellett Szemenyei Eszter szintén rengeteg koncertet adott már. Számomra példaértékű, hogy milyen sok különleges, ismeretlen darabot játszott eddig. Az interneten nem találtam a játékáról hangfelvételt. Aki ismeri előadói alkatát – sokan vannak így –, azért jöjjön el meghallgatni őt, aki pedig nem, az a felfedezésért jöjjön a hangversenyre. Balázs János hegedűn fog játszani, őt sem hagyhatom ki a május 9-i névsorból – névtelenségével felkeltette rokonszenvemet.

GazdaBalázs

Az Óbudai Kamarazenekar játszik majd együtt ezekkel a szólistákkal, a darabok különlegességeit hallhatjuk Gazda Péter vezényletével. És mi lehetne ennél jobb egy hangversenyen? Most azokhoz írok, akik netalán még nem jártak az Óbudai Társaskörben. Feltétlenül látogassanak el ebbe a nemzetközi szinten különleges hangversenyterembe. Itt olyan igazi zenészek léptek fel, mint Rados Ferenc, Dukay Barnabás, Pleszkán Frigyes, hogy most csak a kedvenc művészeimből ragadjam ki a legkedvesebbeket. Ehhez természetesen hozzájárulnak az Óbudai Társaskör kiváló rendezvényszervezői, akik hivatással teszik a dolgukat. A helyszínt is érdemes szóba hoznom. Több helyen jártam már Európában hangversenyre, de ilyet nem láttam még, hogy az egész épület egy kertből nőtt volna ki. Ez a látogatóknak barátságos és pihentető.

Mi az, ami most felkeltette a figyelmemet a hangverseny szellemi étrendjében? A d-moll kettősverseny Bachtól. Nyilván sokan hallották már ezt a darabot, mégis most szeretnék belevilágítani ennek az alkotásnak egy titokzatosabb zugába. Már beszéltünk róla, hogy a D-hang a Mérleg az állatövből. A d-moll kettősverseny alaphangneme a D, mint a címében is benne van. A Mérleg az Ítélet is lehet. Ezek után vessünk egy pillantást a Jelenések könyvére: a Mérleg az ítélettel itt is összefüggésben van, és a Tarotban az Igazságosság 8. lapjának szereplője szintén mérleget tart a kezében. Nem "kommersz" példákat említek. Ezekkel a hírekkel gazdagodva hallgassuk majd a darab kezdését!

Az oldal működéséhez sütit használunk.