Óbuda kulturális életében több mint félévszázada jelentős helyet foglal el a Till Ottó által alapított Kamarazenekar. A zeneiskolás tanulókból alakított ifjúsági zenekar fokozatosan vált felnőtt zenekarrá, melyet a kivételes tulajdonságú zenész, Ottó bácsi sokoldalú szervező személyisége alapozott meg és fejlesztett országos hírűvé.

Till Ottó 2011-ben vezényelte utoljára a zenekart, de addigra már gondoskodott az utódlásról. 2008 óta fokozatosan kapcsolódott a Kamarazenekar művészeti munkájába a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori tagja, Gazda Péter hegedűművész és karmester, Bartók Béla–Pásztori Ditta-díjas művész, aki immáron 2008 óta a Kamarazenekar karmestere, és 2011 óta művészeti vezetője. Akkor már évek óta egy levegőt szívtak, hiszen mindkét együttes otthonának vallja az Óbudai Társaskört, ahol a próbatermük van, és ahol minden segítséget megkapnak a vezetőségtől és Harsányi Mária igazgatónőtől.

otk 141207 01 resize

Egyszer egy héten, péntek este tart próbát a Kamarazenekar. Amatőr együttes, mindenkinek van főállása, nem könnyű ezt az időt szabaddá tenni. De győz a zene szeretete! Vannak olyan tagok, akik még gyermekként kezdtek járni a zenekarba, de mindig jönnek újak és újak is. Jó látni a zenekar összetételében a különböző korosztályok együttműködését – így készülnek örömmel minden hangversenyre.

Advent a karácsonyvárás szép időszaka. Az Óbudai Kamarazenekar ez alkalomból, december 7-én ünnepi hangversennyel örvendeztette meg kedves közönségét. Szép műsort állítottak össze. Az elmúlt századok, a romantika korának művei karácsonyi hangulatot varázsolta a közönség elé. Elsőként Johann Baptist Vanhal (1739-1813) cseh születésű, Hollandiában és Bécsben élő zeneszerző d-moll szimfóniája hangzott fel. A zenekar tömör, kiegyenlített hangzása a második tétel lassú, enyhén táncos lendületével és a befejezés győzelmes megszólalásával ünnepi produkciója volt a zenekarnak. Ezt követően kis átrendezéssel a zongora előtérbe került, hogy megszólalhasson Mendelssohn (1809-1847) g-moll zongoraversenye. Gyakran hív meg a zenekar vendégművészeket: Váradi Emőke zongoraművész már ötödik alkalommal fogadta el a meghívást. Kiváló technikájával, mély átérzésével igazi partnere volt a zenekarnak. A közönség nagy tetszésnyilvánítását követően megismételték a Finálét, s az ismétlés megerősítette a mű szépségét.


otk 141207 19 resize

A szünetet követően a karácsonyi hangversenyek elengedhetetlen szerzője, Johann Sebastian Bach A fúga művészete ciklusának első tétele szólalt meg. Befejezésül a zenekar által korábban is egyik legkedveltebb zeneszerző, Joseph Haydn (1732-1809) műve, az A-dúr szimfónia hangzott fel. A Kismartonban és Fertődön élő komponista színes harmóniavilága mindig elbűvöli a hallgatóságot. A négy tétel különböző karakterét nagyon jól ragadta meg a karmester, és kifejező módon szólaltatta meg a zenekar. Kiemelkedő volt a 3. tételben a ¾-es falusi tánc vidám hangulata, amit könnyed, légies visszatéréssel vezettek újra a hangversenytermek kamara-muzsikálásának világába, hogy végül diadalmas befejezéssel záruljon a szimfónia. Jelentős szerep jutott a fúvósoknak, akik igen jól látták el szólamaikat. Külön tapssal jutalmazták is valamennyiüket.  A művek során talán a fuvolistának jutott a legtöbb szóló szerep, amit igen kifejezően oldott meg. Nem hivatásos muzsikus, megemlíteném a nevét: Szemenyei Eszter. A közelgő karácsony ünnepére gondolva ráadás számként Corelli Karácsonyi koncertjének utolsó tételével ajándékozták meg a közönséget, akik hosszan tartó tapssal köszöntötték „kedvenceiket” és a karmestert, Gazda Pétert.

Ezen az estén ismét megnyilvánult, hogy a zene közös szeretete tartja fenn a folyamatosan és töretlenül működő, immáron fogalommá vált Óbudai Kamarazenekart. Köszönjük a tiszteletre méltó munkával, elhivatott zeneiséggel megszólaló muzsikájukat, és az új esztendő küszöbén további sikeres évtizedeket kívánunk, mindnyájunk örömére!

Az oldal működéséhez sütit használunk.