2014. február 7.

Az Óbudai Társaskör gazdag programjában a farsangi időszak vidám hangulatának is mindig helyt adnak. Február 7-én a Szent Efrém Férfikar farsangi estjére gyűlt a közönség, zsúfolásig megtöltve a nagytermet. A Bizánctól Óbudáig 2. cím utalt arra, hogy az együttes előző évi nagy sikerű vidám estjének hasonló folytatása következik.

A több mint tíz éve alakult Szent Efrém Férfikar a bizánci liturgikus zene képviselője, és  közreadója, egyúttal Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttese. Jelentős a szerepléseik száma országszerte, de rendszeresen fellépnek Európa legfontosabb zenei központjaiban és fesztiválokon. Alapító karnagyuk, művészeti vezetőjük a Liszt-díjas Bubnó Tamás.

Az esti hangverseny alapmotívuma: A szorgos hangya és a vidáman muzsikáló tücsök meséje volt. Ebből kiindulva görbe tükröt tartottak önmaguknak, beszámolva az együttes munkájáról, felkészüléséről. A szóvivők: Bubnó Márk és Philipp György szellemes, közvetlen stílusban illusztrálták a kivetített címet: „Hogy képzeled zenészkém, hogy pénzt fogadsz el amikor…” Majd öt tételben vázolták fel  életmódjukat, ahogy azt a  külső szemlélő felületesen látja:  csak énekelnek, egész nap semmi dolguk, állandóan a barátaikkal vannak, este bohóckodnak, kalimpálnak (értsd alatta a vezénylést),  és ingyen bejárják a világot.

E kérdésekre adtak választ, remek humorral fűszerezve az eseményeket, frappáns válaszokkal alátámasztva a valós helyzetet, változatos módon megjelenítve a történéseket. Mindeközben bizonyították kivételes tehetségüket, a megszólaló kórusművek a különleges hangi adottságaikat, a sok tréfába burkolt jelenet a magas szintű zenei képzettségüket. A kórus szinte minden tagja jutott szólisztikus szerephez, hangszerek megszólaltatásához. Arra is találtak alkalmat, hogy a közönséget vonják be játékukba, és avassák az éneklés rejtelmeibe. Mindez nagyon változatossá, mozgalmassá tette a műsort. 

A nagysikerű est ideális bemutatása volt, hogy igényes művészeti tartalom birtokában miként lehet  vidám, közérthető humor sziporkázásával szórakoztatni a közönséget. Hosszan tartó elismerő taps jutalmazta előadásukat. 

Márkusné Natter-Nád Klára

Az oldal működéséhez sütit használunk.