fb

Óbudai Társaskör

 

MOISÉS KAUFMAN: A LARAMIE-PROJEKT

MOISÉS KAUFMAN: A LARAMIE-PROJEKT

2013. március 10. 19.00

Nagyterem

PanoDráma - verbatim felolvasószínház
Merényi Anna fordításában


A darab 21 szerepében:
Bánki Gergő, Bezerédi Zoltán, Cseh Judit, Ördög Tamás, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina

Dramaturgia:
Garai Judit, Hárs Anna
Színpadra állította:
Lengyel Anna

1998-ban egy Laramie nevű kisvárosban agyonverték Matthew Shepardot, egy huszas éveiben járó fiatalembert, akinek egyetlen bűne az volt, hogy meleg. Támadója egy hasonló korú férfi volt, aki félholtan hagyta hátra áldozatot egy kerítéshez kikötözve. Két nappal később Shepard belehalt sérüléseibe. A sokszoros díjnyertes amerikai drámaíró-rendező Moisés Kaufman társulatával Laramie-be utazott interjúzni. A verbatim színházi darab másfél év, számos látogatásának interjúiból és tárgyalási jegyzőkönyveiből készült és elnyerte a 2001-es év legjobb drámájának díját. Azóta a második leggyakrabban játszott amerikai színdarab az Egyesült Államokban.
Konkrétan a darab sikere nyomán vette fel Barack Obama 2008-ban a homofóbiát is a gyűlöletbűncselekmények közé.

A felolvasószínházi előadás egyszer volt látható a POSzT-on 2011 júniusában. Akkor így írt róla a kritika:

"Jól példázza a szöveg, hogy civil megszólalásaink milyen jellemzőek (...) ahogy azt is, hogy mi mindenre képes egy beszédes szöveghalom esetén az összeállítás és a sorrend. (Ebben az esetben az összes általam látott posztos felolvasószínházi előadások talán legélvezetesebbjére.) A familiárisan csengő, stilizálatlan szövegek adta valódiságot a szerző kevés eszközzel izgalmas történetté és legalább ennyire izgalmas kérdéssé teszi. A darabban a helyiek, rokonok, barátok és egyházfik beszédes megszólalásai során lassan összeáll egy békés, teljesen hétköznapi település képe (...), ahol „ilyesmi nem szokott történni", de – ez az eset mégis megtörtént. S ennek – az elhangzó dokumentumok alapján – éppen a hétköznapisága a legijesztőbb...

Kaufman a szó klasszikus értelmében teszi drámává, történéssé ezt a beszédfolyamot, amely kifejezéseiben önmagában is önleleplező, és a világunkat, ahol pontosan az történik, amit mindennapjainkban látunk történni magunk körül. (...)

A szerzői eszközök visszafogottságához illeszkedve, Lengyel Anna rendezése sem ötletkavalkád, csupán néhány ötlet, ám ezek az ötletek minden esetben hozzászóltak a szöveghez. Az egymás mellé sorbaállított szereplők, akik ütemes egymásután olvassák szövegeiket a kottaálványon elhelyezett szövegkönyvekből, a háttérben vetített fényképek a valódi arcokról és helyszínekről, és „az Úr gyűlölete tiszta!" jellegű gondolkodásmód néhány lelkészének térbeli előrehozatalával Lengyel éppen olyan világosan beszél, mint a szerző. A rendező által kitalált forma olyan mértékben állt össze a szöveggel, hogy a végén az lehetett az ember érzése, hogy talán éppen a felolvasószínház lehet az igazi otthona ennek a darabnak."

(Török Ákos 7x7)

Társrendező: Kassák Múzeum

Kassak logo2

Az előadás a 20!3 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat része.

Belépőjegy: 1000 Ft, diákjegy: 500 Ft

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

NKA csak logo

 

 

 

<<  Február 2016  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  4  7
  8
2227
29      
Következő program

ROSALES ZENEÓVODA image

ROSALES ZENEÓVODA, február 10., 13.00
krudynegyed2
fidelio
animalogo ragtimelogo
bvlogo lfkz50eves
kulturahu
aquincum2
qaartsiluni3

moltopera3