A TÁROGATÓ, A ZENEKAR MEG A BANDA

Mikor:
2017. április 13., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
A TÁROGATÓ, A ZENEKAR MEG A BANDA



MINDEN JEGY ELKELT!

Kiss Gy. László Liszt Ferenc-díjas tárogatóművész koncertje

Közreműködnek:
a Budapesti Vonósok
Művészeti vezető: Botvay Károly
Koncertmester: Pilz János

Árendás Péter, Csoóri Sándor – brácsa
Lelkes András – bőgő
Zimber Ferenc – cimbalom


Örmény dal – szóló
Vajda János: Intermezzo
Kovács Béla: Eine kleine Balkanmusik
Könczei Árpád: Ördöngös székelyek

***

Kalotaszegi hajnali és legényes
Tyukodi nóta és gyergyói gyors
Három jazz-standard
Betyárnóták, juhászok tánca
Rábaközi verbunkos és lakodalmas frissek
Asztali nóta és mezőkölpényi cigánycsárdás

 

Kiss Gy. László a Zeneakadémia elvégzése után a Magyar Állami Operaház zenekarának, valamint a Budapesti Fesztiválzenekarnak volt művésze. Jelenleg a tárogató népszerűsítése a fő tevékenysége. Klasszikus és kortárs zenei tapasztalata jó lehetőséget teremt a tárogató arculatának bővítésére, a klasszikus hangszerek közé emelésére. Komoly repertoár született az ő inspirációi, koncertjei, lemezei hatására. Szóló, kamaradarabok, versenyművek kerültek bemutatásra, illetve hangfelvételre. Mellette régóta játszik saját maga által összeállított dunántúli és erdélyi muzsikákat kiváló népzenészek közreműködésével. Két ízben kapott Artisjus-díjat, 2005-ben Liszt-díjjal tüntették.
Operaházi éveim, valamint kortárs zenei munkáim mellett általam sem gondolt kapcsolatba kerültem a tárogatóval. Sokáig csak hangjának varázsa, és az énekléshez hasonlatos játékmódjának öröme határozta meg a zenék kiválasztását. Népdalok, hallgatók, kuruc dalok körében telt az első időszak. Aztán az első szóló, duó, trió kompozíciók után megszülettek a tárogatóra és vonósnégyesre írott kvintettek, majd a versenyművek zenekarral feltették a koronát a tárogató repertoárjára. Novemberi hangversenyünkön elhangzott két kvintett és trió komoly közönségsikere engem is meglepett. A most felhangzó három zenekaros kompozícióban megcsodálhatjuk ennek a hangszíngazdag instrumentumnak az éneklő arcát, táncos karaktereit, virtuóz képességét.
Háromrészes sorozatunk utolsó félidejét hagyományosan a bandával való örömzenélés jegyében állítottuk össze. Legkedvesebb muzsikáinkkal búcsúzunk egy maradandó élményt nyújtó este, és egy újabb találkozás reményében.

            Kiss Gy. László

 

Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 Ft
jegyvasarlasgomb

Jegyfoglalás: ITT

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

NKA logo 2012



Az oldal működéséhez sütit használunk.