LEGENDÁS KOLLÉGÁIM - "HANGOS BARÁTSÁGAIM"*

Mikor:
2016. május 18., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
LEGENDÁS KOLLÉGÁIM -



Szabadi Vilmos (hegedű) koncertsorozata

Közreműködik:
Gulyás Márta – zongora

Beszélgetőtárs: Mohácsi Szilvia

Beethoven: D-dúr szonáta, op. 12/1
Ravel: Hegedű-zongora szonáta

***
R. Strauss: Esz-dúr szonáta, op. 18

Sonare jelentése: hangszeren játszani. Ebből az olasz szóból ered a szonáta elnevezés, mely műfaj a mai este főszereplője. Beethoven op.12. no. 1-es D-dúr szonátájában két egyenrangú partner, a hegedű és a zongora „beszélget”. Az Antonio Salierinek ajánlott mű abban az időben született (1797), amikor Beethoven elismert zongoravirtuózként maga is gyakran lépett közönség elé hegedű- vagy gordonkaművészek partnereként.

Több mint egy évszázadot kell ugranunk az időben, hogy Ravel G-dúr hegedűre és zongorára írt szonátájához elérkezzünk. Az 1923 és 27 között komponált mű második tételében egyértelmű a párizsi éjjeli lokálokban ekkoriban játszott jazz hatása. Amerikában Szigeti József és a szerző mutatta be a hegedű-zongora szonátát 1928-ban. A tételek címe: I. Allegretto II. Blues III. Perpetuum Mobile

Zenei színek tobzódása – mondta egy angol kamarazene mecénás Richard Strauss 23 évesen írt hegedű-zongora szonátájára. Egy másik vélemény szerint ez a mű feszegeti a kamarazene határait, a Finale főtémája egyenesen a következő évben írt Don Juan szimfonikus költemény viharos kezdését idézi.

Szőke Cecília

Belépőjegy: 1600 Ft, senior és diákjegy: 800 Ft
Jegyet vásárolhat: jegymester.hu
Jegyét lefoglalhatja ITT

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

NKA logo 2012



Az oldal működéséhez sütit használunk.